keskiviikko 21. elokuuta 2013

Leipää ja sämpylöitä

Välillä tulee sellainen leivän himo ettei siihen auta muu kuin itsetehty leipä. Monet vierastavat leivän tekoa, itse en ymmärrä miksi. Leivän teko ei ole ydinfysiikkaa vaan mutu-tuntumaa, mielikuvitusta sekä kaappien tyhjennystä. Mulla on yksi resepti ja sen pohjalta teen useimmat leivät ja sämpylät. Se menee näin:

Leipätaikinani:

5 dl nestettä
1 pkt hiivaa
suolaa
sokeria
jauhoja
rasvaa

näissä sämpylöissä käytin:

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
n.1 rkl hunajaa
1 dl vehnäleseitä
2 dl ohrajauhoja
7 dl vehnäjauhoja
4 rkl rypsiöljyä

Sekoitin lämpimään veteen suolan, hunajan, leseet, ohrajauhot sekä kuivahiivan. Vehnäjauhojen tarkkaa määrää en osaa sanoa, laitoin niitä sen verran että taikina tuntui tukusan pehmeältä. Lopuksi lisäsin öljyn. Taikina sai kohota reilun puolisen tuntia. Kohonneesta taikinasta tein tasakokoisia palasia, pyöritin palloiksi ja laitoin uudelleen kohoamaan pellille pyyhkeen alle. Parisataa astetta noin kymmenisen minuuttia. Parasta heti voin kans, pakastaminen onnistuu hyvin.




Tumma hiivaleipä

1 prk kermaviiliä
1 dl vettä
0,5 pss kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
0,75 tl suolaa
ruisjauhoja.

Lämmitin kermaviilin sekä veden lämpöiseksi. Maustoin ja tein löysän taikinan. Kohotin sämpylöiden kanssa yhtä aikaa, noin puolisen tuntia.  Kippasin kohonneen taikinan sen enempää vaivaamatta leipävuokaan. Jätin leipätaikinan kohoamaan ja unohdin sen (sämpylöitä syödessä). Taisi olla liinan alla puolisentoista tuntia. Matalassa lämmössä uunissa (150○ tunnin verran. Maistuu paremmalle seuraavana päivänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti